Wanneer wind en water samenkomen om je van jezelf af te leiden – Kitesurfen

Het zoeken naar avontuur is een van de belangrijkste ingrediënten waaruit de mens bestaat. Het is essentieel in de huidige tijd dat de mensen die op zoek zijn naar avontuur sporten uitproberen die hen het beste kunnen geven in termen van de adrenalinestoot die ze zoeken. Eén ding is zeker, en dat is dat water als element op deze planeet je echt talloze soorten sporten kan bieden die je het beste kunnen bieden op het gebied van avontuur en die broodnodige adrenalinestoot.

Een van die watersporten is die van kitesurfen. Hoewel kitesurfen op het eerste gezicht misschien de eenvoudigste watersport lijkt te zijn die je ooit kunt zien, Kitesurflessen The Hague maar een ding dat hier echt moet worden benadrukt, is dat voordat je je in deze meest geliefde sport stort, het belangrijk is dat je kitesurfen doet lessen van een autoriteit of een organisatie die zich op dit gebied al bewezen heeft. Kitesurfen heeft verschillende elementen die ervoor zorgen dat het een van de meest intrigerende en meest boeiende watersporten aller tijden is. Voel gewoon de oceaan onder je surfplank en de wind die je vlieger wijd en zijd trekt, en tussenin ben jij degene die probeert de twee elementen van de natuur in evenwicht te brengen.

Je hebt misschien een paar kitesurflessen gevolgd die je zouden kunnen aanmoedigen om die aarzelende paar stappen richting het board te zetten met je onderzoekende ogen op de vlieger gericht. Je hebt misschien een powerkite op het strand gevlogen en je hebt misschien een beetje body-dragging ervaren. Het is nu belangrijk dat je die eerste stappen zet naar de gevorderde niveaus van deze sport, en de elementen op de best mogelijke manier durft uit te dagen. Je zou kunnen worden geïntimideerd door de aanblik van de vlieger die in de lucht bungelt en je zou in de verleiding kunnen komen om daar gewoon weg te rennen, maar feit is dat elke kitesurfer die van de sport op het hoogste niveau geniet, deze momenten heeft gehad terwijl ze zelf de kitesurflessen volgden. Naarmate je verder komt met je lessen, raak je meer gewend aan de sport. Maar een ding dat in gedachten moet worden gehouden, is dat je de juiste kitesurfplek selecteert om de beste ervaring op te doen. Santa Monica State Beach is bijvoorbeeld een van de meest favoriete plekken onder alle kitesurfers ter wereld. Hoe vertrouwder je raakt met de locatie, hoe beter het zou zijn voor je kitesurflessen en verdere vorderingen.

Je glijdt over het water, berijdt rusteloze en eindeloze golven, terwijl de wind je voortstuwt en je uiteindelijk optilt en je in de lucht zweeft. En dan, net zo plotseling, sta je weer op het water, de golven woest duwen en trekken aan je en je houdt je vast met alles wat je hebt.

De extreme watersport die bekend staat als kitesurfen biedt deze intense ervaring waar steeds meer mensen toe aangetrokken worden. Om aan deze sport deel te nemen, heb je een kern van kracht nodig, een beheersing van angst en een grenzeloze behoefte aan opwinding en adrenaline.

Kitesurfen kan een erg moeilijke en gevaarlijke sport zijn, zelfs als je weet wat je doet. De beste manier om gevaren tijdens het kitesurfen te vermijden, is door voldoende lessen te nemen van een getrainde professional, te beginnen met het leren van de basis. Enkele van de basisprincipes van kitesurfen zijn onder meer het lanceren van een vlieger, vliegen, landen, controle over de bar en veiligheid.

Veel mensen voelen zich aangetrokken tot de sport vanwege de intensiteit en schoonheid ervan en zijn gebiologeerd door bekwame professionals soepel over de golven te zien rijden en moeilijke trucs en salto’s in de lucht uit te voeren. Omdat kitesurfen een combinatie is van zowel kiten als surfen, moet je leren hoe je zowel de kracht van de wind als de kracht van het water kunt beheersen. Beide zijn extreem krachtige krachten die je zwaar kunnen verwonden als je niet weet hoe je met de elementen moet omgaan en ook als je geen veiligheidsmaatregelen neemt. Om de best mogelijke kitesurfervaring te hebben, moet je zo veilig en goed opgeleid mogelijk zijn.

De snelst groeiende watersport van de laatste jaren is kitesurfen. De vliegerwereld is heel bijzonder, maar net als bij veel buitensporten gaat het ook om de ‘dingen’ en de sensatie van de scheiding van de normale wereld.

Wereldwijd staan Cabarete, Cumbuco, Hurghada, Isla Margarita, Fuerteventura bekend om hun ideale omstandigheden.

Kitesurfen in het Caribisch gebied groeit snel en Aruba is een van de plekken waar je moet zijn.

Geschiedenis

Kitesurfen is een Nederlandse uitvinding. In de 19e eeuw werden vliegers gebruikt om boten te trekken. In 1977 was het de Nederlander Bert Panhuis die hem met een vlieger rechtop op het water voortsleepte.

Acht jaar later ontwierpen twee broers een vlieger met opblaasbare delen zodat ze direct vanaf het water konden starten.
De materialen worden nog steeds ontwikkeld en opnieuw ontworpen.

Rond 1996 begon het pionieren met kitesurfen, vooral in Zuid-Frankrijk en op Hawaï. Een jaar later werden de eerste wereldkampioenschappen gehouden in Hawaï.

Structuur

Voordat je hoog boven de zee hangt en een grote sprong maakt heb je al vele meters gesport.

Op Aruba, maar ook in Nederland of andere kitesurfspots in de wereld bieden scholen zogenaamde pakketten aan. In drie of vier lessen (a 1,5-2 uur) maak je je eerste zetten op het bord. Al het materiaal is bij de prijs inbegrepen en er zijn meerdere mensen die over je waken.

Bijna overal is dit de procedure:

1e sessie: Leren omgaan met de vlieger en het gevoel krijgen.

2e sessie: les bodydraggen. Laat tijdens deze les je lichaam meeslepen door het water hangend aan de vlieger en leer diverse bedieningselementen.

3e sessie: Waterstartles. Je eerste meters op het board.

De prijzen op Aruba zijn redelijk.

– Kitesurfpakket (3 lessen, in totaal vijf uur kitesurfen) rond de $ 350 – inclusief uitrusting en boot.
– Huur kitesurfmateriaal: 2 uur ca. $ 100,- (incl. materialen, boot).

Vlekken

De twee bekendste kitesurflocaties op Aruba zijn: Fisher Mans Huts (boven Marriott hotel) waar je alleen kunt Kiten voor 10.00 uur en na 16.00 uur en Boca Grandi (gevorderden). Aruba heeft het hele jaar door passaatwind (NO Passat) en de temperatuur is constant rond de 27 graden (watertemperatuur ongeveer 25 graden).